Magento of Woocommerce: de beste keuze voor een webshop

E-commerce

Hoe zet je als onderneming een stabiele webshop neer? Dat begint met het bepalen van het juiste platform. Vaak kiezen bedrijven tussen WordPress – met haar populaire WooCommerce – en Magento. Maar wat is de beste keuze?
Een webshop bouwen start met het kiezen van een zogenaamd ecommerce-platform. Vaak wordt gekozen voor open source-software als WordPress (21%) of Magento (13%) . Stuk voor stuk logische keuzes, al heeft elk platform z’n eigen voor- en nadelen. Door die goed in kaart te hebben, maak je als bedrijf de beste beslissing.

WooCommerce

Dat ruim één op de vijf kiest voor WordPress is goed te begrijpen. Met haar plug-in WooCommerce lanceer je relatief snel een gedegen webshop. Zeker als je al bekend bent met WordPress, wijst WooCommerce voor zich. Er zijn ontzettend veel plug-ins (gratis uitbreidingsprogramma’s) voorhanden, waardoor je de webshop van je onderneming snelt opbouwt, ook als er binnen de organisatie nog niet zoveel kennis is contentmanagementsystemen en webwinkels. Online is er bovendien veel documentatie aanwezig over webshopbouw in WordPress.

Magento

Al is WooCommerce de onbetwiste nummer één, concurrent Magento heeft ook heel veel trouwe gebruikers. Het fijne aan Magento is dat je je webshop tot in detail aan je wensen kunt laten voldoen. Zeker als je geen doorsnee webshop wenst, komt Magento bovendrijven. Het is bovendien een profesioneel en betrouwbaar systeem. Als je webshop eenmaal staat, staat hij ook als een huis. Magento is een uitgebreider platform waarbij complexe koppelingen met andere systemen mogelijk zijn.

WooCommerce vs Magento

WordPress met WooCommerce is populair in het MKB. Het platform is gebruiksvriendelijk, de kosten zijn laag en de mogelijkheden vrij groot. Vooral als je als bedrijf een webshop start met niet al te veel complexe productgroepen, vormt het systeem een prima keuze. De implementatie verloopt bovendien vlot. Magento wordt vooral gebruikt voor grotere webshops die oplossingen zoeken voor complexe vraagstukken. Je kunt er dankzij de veelzijdigheid van het systeem alle kanten mee op en dat is prettig als je webshop snel groeit. Het opzetten van een Magento-webshop is echter kostbaar omdat er veel ontwikkelingstijd mee is gemoeid. Ook liggen de hostingkosten hoger dan bij een WooCommerce-webshop in WordPress.

Wat is de beste keuze voor jouw organisatie?
Ondernemers denken graag groot. Met een webshop in Magento is ‘the sky the limit’. Echter, bij Magento horen wel hoge kosten en een flink expertiseniveau. Magento draagt voor (beginnende) webshop-eigenaren met normale wensen dan ook vaak als een te grote jas. WordPress-plugin WooCommerce is toegankelijk, betaalbaar en een mooie eerste stap naar een florerende webwinkel. In de praktijk is WooCommerce voor het overgrote deel van het MKB een geschikte oplossing. En neem je als bedrijf de beslissing voor een platform, zorg dan wel dat je eerst goed in kaart hebt hoe je zaken als boekhouding en ERP (Enterprise resource planning) wilt koppelen.